Pečení chleba ve starodávnéj peci - pokus.
Hluk ... památkové domky ... úterý 4. listopadu 2008
Ahoj, dnes 4.11. od 18.00 sme s kamarádama v Hluku na památkových domkoch. Jestli máte chuť a možete, stavte sa. Budeme v peci zkúšat topit a péct chleba. Třeba by potom mohly děcka z Nivniček to jít zkusit do Hluku, když v Nivnici na Sedlckéj chalupě sa neví, jestli by to šlo. Omluvám sa, že píšu až tak pozdě, ale teprú teď je to domluvené na sto procent, tak píšu.
● Vít Borýsek ●
Jak dopadlo pečení chleba postaru - pokus?
Hluk ... památkové domky ... úterý 4. listopadu 2008
Pečéní bylo předběžně domlúvené už minulý týden, ale jak toho majů všeci aj v práci aj doma moc, nevěděli jsme, jestli to ještě nepřesuneme. Chyběl by ten hlavní - pekař.
Jak proběhlo pečéní chleba?
Co jsme na poprvé chtěli vyzkúšat bylo, jestli pec na domkoch funguje a jak peče. Sešli sme sa v 18 hodin a každý dle možností donésl, co bylo k pečéní a všemu kolem potřeba. Zatopili sme v peci a šli zamísit. Tři druhy mouky, cukr, sůl, kmín - to všechno jsme promíchali a chtěli zalét kváskem. Kvásek se dělá z kvasnic, trochy mléka, teplé vody a octu. Ocet však nikdo nevzal, ale protože sme kluci slováčtí, tak sme si poradili a nahradili jej ryzlinkem rýnským, který sme při přípravě popíjeli. Do promíchané směsi jsme vrazili dvě vejce, kvásek a začali hňést těsto. Za půl hodinky bylo těsto zpracované do pěkného bochánku, který se zaprášil trochou mouky a dal nakynout. Čekání sme si krátili v kuchyni ve svatém kútu, při vykládní s návštěvou (dorazily holky Krchňáčkovy) a ochutnáváním houbového guláša a domácího uzeného. Čas plynul jak voda a o osmi sme mohli chleba sázet do trouby. Netrvalo ani pět minut a z kuchyně se linula chutná vůně, k mému překvapení ale spíš jak po lineckém, co sa peče na Vánoce. O půl deváté byl chleba upečený a když trošku vychládl, rozkrojili jsme ho a na posezení polovinu snědli jen tak se solí. Nebyl perfektní, ale chutnal nám. Polovinu si eště schovávám na páteční zkúšku, tak uvidíte jaký je. Příště malinko řidší těsto a trošku míň topit v troubě. Ona se špatně reguluje, dáte polénko, nebo dvě a je to lehce spálené. A to se stalo i nám, trošičku sme ho začoudili. Kdyby byl z obchodu, možná bych si řekl - co to je?, to ten pekař ani neumí péct?, ale když vidím kolik drobností rozhoduje o výsledku, takový chleba nevyhodím, nestál mě 9,5 v akci - nemusí být perfektní, jeden jak druhý - a to sa možete snažit jak chcete... Takové to bylo v úterý v Hluku na domkoch.
● VíťaB ●
chleba ٭*٭ ٭ ٭ ¤* ۞ * ٭ ☼٭ Malučké nivničce ... směrem ke 30. prosinci 2008
... informace a představy pro Malučkú nivničku k nadcházející výpravě k tajemnosti domova
... ve zkoušce je obvykle velmi málo prostoru k nejaké debatě, jelikož děti hned začínají být neposedné z narůstajícího, i když jen chvilkového nicnedělání, řekl jsem si, že vám napíšu pár svých představ o tom, jak by to mohlo 30. prosince 2008 v Hluku proběhnout ... ve zkoušce si pak poslechnu vaše připomínky a další nápady a debata se rychleji posune ke zdárnému konci ...
1۞ oslovím pana Zlomka z Boršic, kerý o pečení ve starodávnéj peci prý moc ví a dokonca školí v tomto ohledu i mladé pekaře, a požádám ho o rady - nejlépe o přímou pomoc ...
2۞ chtěl bych na videokameru zachytit celý postup od osívání múky až po vytažení z pece a zároveň bych byl rád, kdyby u toho pochopitelně vždy asistovaly děti z Malučké nivničky v doprovodu rodičů...
3۞ bylo by fajn, kdyby při pečení měly děti na sobě něco jako kuchařské zástěry, nejlépe bílé, aby to navodilo kuchařskou atmosféru...
4۞ dál už jen čekám na vaše další nápady a připomínky...
● fotografie jsou z pokusného pečení chleba ze 4.11.2008 ● ● na domkoch v Hluku budeme péct i my ● ● děkuju Vítkovi Borýskovi za poslání fotek ●
● vlasti ●
|